Podrobněji o mátě

Dnes známe asi 30 druhů máty, ale nejznámější a nejpoužívanější je Máta peprná. Až do 17. století se druhy vůbec nerozlišovali, dnes se upřednostňuje v Evropě právě máta peprná, v Číně se spíše užívá máta rolní. V zahrádkách nejčastěji potkáme mátu klasnatou, jejíž chuť není tak výrazná, ale je vhodnější pro děti.

Máta peprná, taktéž známa pod latinským názvem mentha piperita, je vytrvalá bylina, která kvete od července do září, a najdeme jí v mírném podnebí prakticky na celé zemi. Pravděpodobně Máta peprná pochází ze západní Evropy, s největší pravděpodobnosti z Anglie. Lidově se jí taktéž říká pepřová máta, balšam, větrová bylina, větrové koření, fefrminc.

Máta peprná je vytrvalá až 60 centimetrů vysoká rostlina s nadzemními plazivými výběžky. Listy máty perné jsou úzké, vejčitého tvaru, špičaté a pilovité. Květy mohou být růžové až nafialovělé a jsou uspořádány v hustých lichopřeslenech. 

mata1

Mátu peprnou málokdy potkáme ve volné přírodě, daří se jí ve vlhkých nevápnitých půdách v polostínu. Pro svůj růst potřebuje hodně prostoru, nejčastěji se pěstuje v květináčích. Jakmile, se máta rozroste, nepotřebuje žádnou složitou péči.

Čerstvé listy máty peprné můžeme trhat celé léto. Nať se stříhá na konci dubna, nejlépe kolem poledne, kdy máta obsahuje nejvíc silic. Mátu sušíme při teplotách do 35 stupňů Celsia, aby neztratila silice. Skladujeme jí ve vzduchotěsné nádobě, aby si ponechala svojí typickou vůní.

mata2

Listy máty peprné obsahují silici s hlavními složkami mentolem a menthonem a dalších víc než 40 látek. Tyto látky mají především blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí. Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, působí proti zánětům a nadýmání, podporuje činnost jater, slinivky a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při čištění dýchacích cest. Působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva, snižování tlaku ve vnitřních orgánech a předcházení bolestem. Mentol taktéž vyvolává pocit chladu.  

V bylinkářství můžeme mátu potkat v podobě nálevů, tinktur, obkladů, olejů. Nálevy se užívají při potížích s trávením, migrénách, nadýmání. K obdobnému užití se používá i tinktura. Obklady se užívají na zanícené klouby, revmatismu nebo neuralgii. Oleje se používají především k masážím.

Listy máty se používají do omáček, moučníků, nápojů, salátů, ale mentol najdete i ve žvýkačkách, zubních pastách a ústních vodách, bonbónech, masážních gelech. V nápojích mátu nejčastěji můžeme vidět v čaji a taktéž v mátových likérech, známých jako zelená či peprmintka.

mata3

Vyzkoušejte taky náš kvalitní mátový likér z Karfíkova dvora. Na zdraví!

matovy liker

Zdroje:

PAMPLONA ROGER, Jorge D. Encyklopedie léčivých rostlin. Praha: Advent-Orion, 2008. Zdraví pro třetí tisíciletí. ISBN 978-80-7172-119-2.

ODY, Penelope. Velký atlas léčivých rostlin. Vyd. 2., (v Euromedia Group 1.). V Praze: Balios, 2004. ISBN 80-242-1259-5.

https://cs.wikipedia.org

Affiliate program