Cesta rumu Don Papa

Jak vzniká jeden z nejoblíbenějších rumů současnosti? Don Papa pochází z Filipín, které mají dlouhou historii v pěstování a zpracování cukrové třtiny. Cukrová třtina, surovina nevyhnutná pro výrobu každého rumu, pochází právě z jihovýchodní Asie odkud byla převezena i na karibské ostrovy.

Na ostrově Negros, který je na Filipínách znám velice úrodnou půdou se pěstuje cukrová třtina právě pro rum Don Papa. Každý rok je třtina ručně sklízena od října do května.

Cukrová třtina je poté převezena do mlýna, který pochází z roku 1920, mlýn třtinu rozemele, díky čemu se z cukrové třtiny uvolní velice sladký sirup, takzvaná melasa, ale místní ji neřeknou jinak než černé zlato.

Díky tomu, že je cukrová třtina sklízena ručně a poté semleta ve starobylém mlýně, který jak se říká patří do starého železa, je paradoxně táto melasa jedna z nejsladších na světě. To se samozřejmě podepíše i na rumu Don Papa, díky tomu je Don Papa o kapku sladší a ovocnější než jiné rumy.

Melasa je dále zpracována v destilerii s názvem Bago, která se nachází přímo na ostrově Negros. Nejdříve prochází melasa fermentací a poté je pálená v klasických kotlích. Výsledný rumový destilát je ředěn na 37,5% alkoholu za použití čisté pramenité vody a poté je uložen do dubových sudů po americkém burbonu.

Dubové sudy jsou alchymie sama o sobě. Rum v nich bude ležet několik let a přebere od nich mnoho ze své výsledné chutě a vůně. Pro rum Don Papa se vybírají dubové sudy z amerického dubu, které se lehce vypalují. Právě správně vypálen sud dodá rumu Don Papa lehké nakopnutí a zvýraznění vůči sladké vanilce a taktéž dodá rumu správnou barvu.

Sudy s mladým rumem Don Papa jsou uloženy na úpatí hory Kanlaon kde díky teplému a velice vlhkému vzduchu zraje rum daleko rychleji. Takzvaný „Angel’s Share“, tedy část rumu, která se ze sudu při zrání odpaří, dosahuje až 8%. Po dlouhých sedmi letech Master Blender vybírá ručně rumy, které jsou připraveny a následně je blenduje do výsledné směsi pro rum Don Papa. Poté se rum ještě filtruje před samotným stáčením do láhví. Nakonec je rum Don Papa vyslán do světa, aby naplnil sklenice všech dychtivých fanoušků kvalitního rumu.

Rum Don Papa najdete i u Pana Alfréda. Na zdraví!

Affiliate program