Zlaté poklady z Venezuely

Venezuela se nachází na severu Jižní Ameriky, v rovníkové oblasti a na severu její břehy omývá Karibské moře. Téměř ideální dovolenková destinace, krásné moře, překrásná příroda deštných pralesů i vysoké hory a vodopády, a příjemné teplo celý rok, to vše naleznete ve Venezuele. Bohužel díky politické situaci, tam opravdu nedoporučujeme cestovat.

venezuela_mapa-web

Vychutnejme si tedy Venezuelu jinak, podívejme se na její zlaté přírodní poklady v podobě prémiových rumů. Díky své poloze představuje Venezuela ideální místo pro pěstování cukrové třtiny, hlavní složky pro výrobu rumů. Evropané Venezuelu objevili v roce 1492, kdy na břehy Venezuely zakotvila výprava Kryštofa Kolumba. S Evropany dorazili do Venezuely i otroci, kteří začali pálit z melasy, vedlejší produkt při výrobě cukru, rum.

Dnes si Venezuela náležitě svoje bohatství chrání, má jedny z nejpřísnějších zákonů pro výrobu destilátů, i proto jsou dnes Venezuelské rumy považovány za jedny z top rumů na světě. Nejznámější značky rumů z Venezuely jsou Diplomático a Pampero, víc než 60 % z jejich výroby míří z Venezuely do celého světa.  

rum-web

Počátek značky Diplomático se datuje do roku 1959, kdy byl založen ve Venezuele lihovar, kde se vyrábí všechny rumy Diplomático. V té době založen společnosti Licorerías Unidas S.A, dnes Destilerías Unidas S.A. Rumy Diplomático jsou pečlivě vyráběny z prémiové cukrové třtiny za použití bohaté škály destilace a mistrovsky smíchané, tak aby vytvořili nejlepší rumy na světě.   

Vlajkovou lodí této značky je Diplomático Reserva Exclusiva. Hlavní “tělo” rumu Reserva Exclusiva je kompozicí, kterou tvoří 20 % lehkých kolonových rumů a 80 % rumů destilovaných v měděném kotlíkovém destilačním zařízení. Určitá část blendu je tvořena rumy ze vzácných sudů, které maestro ronero Tito Cordero osobně připravuje.

Diplomatico_Exclusiva-web

Méně známější a o něco levnější je druhý zástupce značky Diplomático, Diplomático Mantuano. Mantuano je excelentním blendem rumů stařených po dobu 8 let v sudech z bílého dubu, ve kterých zrál burbon a whisky. Je vyroben z melasy a medu za pomocí různých způsobů destilace. Tento rum se vyznačuje tmavě zlatou barvou, vůni sušeného ovoce, hlavně švestek, dubu a koření. Komplexní a perfektně vybalancovaná chuť s tóny ovoce, dřeva a vanilky. Celý zážitek je zakončen harmonickým a jemně suchým závěrem.

Diplomatico-Mantuano-web 

Druhou nejznámější značkou rumu z Venezuely je Pampero. Tato destilerie vznikla vznikla v roce 1910 a je jedna z nejstarších ve Venezuele. Tato značka je opravdovým průkopníkem ve světě rumů, jako první začala stařit rumy v dubových sudech, a i díky ní dnes má Venezuela zákony ochraňující kvalitu rumu.

Nejznámějším rumem z rodiny Pampero je Pampero Aniversario, obecně uznávaný jako jeden z nejlepších rumů světa. Široká paleta chuťových vjemů, kde převládá karamel, káva a tabák. Směs vysoce kvalitních venezuelských rumů zrajících minimálně 4 roky v sudech po bourbonu a sherry.

Pampero_lahev_web

Dalším rumem z rodiny Pampero je Pampero Especial, lehký lehce krémový rum s nádechem bylinek. V Přetrvávající chutí poznáme především dřevo a vanilku s lehkým nádechem medu a sladkého ovoce. Pampero Especial je stařen v sudech z bílého dubu, ve kterých byl předtím stařen bourbon. Rum prošel trojitou destilací, díky ní má velice komplexní chuť a krásnou tmavě zlatou barvu. Jeho komplexní chuť přesně vystihuje místo odkud pochází, Venezuelu, krásné sluncem zalité pobřeží, nespoutané hory a malebné údolí.

pampero-especial-rum-web

Pan Alfréd přeje Na zdraví!

Affiliate program