Dne 1.5. a 8.5. bude naše výdejní místo zavřeno. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vás v ostatní pracovní dny. 

Neobvyklé recepty ze slivovice

Tinktura z černých borůvek a slivovice.

Vyrobit tinkturu ze slivovice a borůvek je velice jednoduché, vlastně potřebujeme pouze dvě ingredience: sušené borůvky a slivovici. Nejdříve si pořídíme prázdnou skleněnou láhev, ideálně s širším hrdlem abychom do ní lehce nasypali sušené borůvky. Nejdříve láhev naplníme po okraj borůvkami a poté zalijeme slivovicí. Láhev s borůvkami a slivovicí uložíme na teplé místo, cca 20-25 ℃, necháme uležet alespoň na dva týdny. Po dvou týdnech scedíme a můžeme tinkturu z borůvek a slivovice užívat.

blueberries a slivovice_web

K čemu je tato tinktura dobrá a jak užívat? Doporučuje se užívat vnitřně v dávce cca 20 kapek, můžeme ředit cca stejným množstvím vody, přidat do čaje, nebo nakapat na lžičku s cukrem. Tinktura z borůvek a slivovice je vhodná při nachlazení nebo při průjmech.

Mazání a obklady ze slivovice

Mazání z mladých výhonků borovice a slivovice

Do nádoby vložíme za hrst mladých výhonků z borovice a zalejeme dvěma půldeci alpy a půldeci slivovice. Přidáme 10 rozdrcených tablet aspirinu, 25 ml lékárenského glycerinu a 25 ml arašídového oleje. Vše pořádně mícháme až vznikne mazlavá emulze, poté necháme řádně vyluhovat alespoň tři týdny v teplu opět cca 20-25 ℃.

Po třech týdnech mazání z borovice a slivovice používáme na bolavé klouby, záda apod. Mazání pomalu vtíráme do pokožky.

Obklad z Kostivalu

K výrobě obkladu potřebujeme listy kostivalu, slivovici, vaječný bílek. Nejdříve listy kostivalu řádně rozdrtíme, poté přidáme bílek a mícháme až vznikne kaše. Tuto kaši pak naneseme na obkladový materiál a řádně pokropíme slivovici. Obklad přikládáme na bolavé místo a ideálně necháváme působit přes noc.

Jitrocelový med se slivovicí

Potřebujeme 30g jitrocelových listů, slivovici, vodu, 300g cukru. Jitrocelové listy napůl usušíme a poté nakrájíme, až budeme mít hotovo zalijeme půlkou půldeci slivovice a necháme slivovici vsáknout. Poté směs zalijeme 250 ml vařící vody a necháme za občasného míchání odstát na 24 hodin.

honey-web

Druhý den vzniklou kapalinu protlačíme plátnem (například tenkou utěrkou) a přidáme 300 g krystalového cukru. Tuto směs poté svaříme, tak aby vznikl med. Nakonec vlijeme do lahviček a uložíme do lednice. Používáme jako klasický med.

Nakonec dvě doporučení závěrem. Recepty jsou založeny na zkušenostech našich babiček, pokud však nepomůžou rozhodně navštivte Vašeho lékaře. Do všech receptů patří samozřejmě kvalitní čistá slivovice vyrobená pouze z ovoce. Právě takové slivovice naleznete zde.

Affiliate program