Podrobněji o zázvoru

Zázvor neboli Zingiber offcinale je asi metr vysoká rostlina, kterou poznáte díky dlouhým a úzkým listům a taky podle nažloutlých květin. Zázvor je především znám jako koření, které se získává z oddenků rostliny. Původně se zázvor vyskytoval v deštných pralesích v oblasti jihovýchodní Asie, ale dnes už ho ve volné přírodě prakticky nenalezneme. První zmínky o zázvoru v Evropě můžeme nalézt někdy v prvním století, kdy ho používali Římané jako luxusní koření z Indie.

ginger

V dnešní době se na světě každoročně vypěstuje více než 2 milióny  tun zázvoru. Největším producentem na světě je Indie, která vyprodukuje přibližně třetinu světové spotřeby zázvoru. Dále pak následuje Čína, Nepál, Indonésie.

Zázvor se užívá v léčitelství již od nepamětí, ale celosvětové popularitě se těší díky výpravám mořeplavců v pozdním středověku. Zázvor obsahuje mnoho vitamínů: A, B1, C, E, ale i minerální látky jako je hořčík, sodík, fosfor, draslík, vápník a železo. Zázvor taktéž obsahuje látku zvanou gingerol, díky ní má právě typickou pikantní chuť. Gingerol se podobá kapsaicinu, látce, která se nachází v chilli.

Zázvor má pozitivní účinky především na trávení, potlačuje pálení žáhy a nadýmání a celkově podporuje trávení a chuť k jídlu. Hojně se užívá jako prevence proti rýmě a chřipce. Na unavené svaly se používají zázvorové obklady a v poslední době se můžeme setkat i s pozitivními účinky v boji proti rakovině.

Všeho moc škodí a u zázvoru to platí taktéž. Doporučuje se denně konzumovat pouze několik gramů zázvorů, jinak nám hrozí nevolnost.

Zázvor v podobě koření můžeme použít v mnoha receptech v kuchyni, ale neztratí se i nesušený, například v sushi, ale i v sladké verzi jako kandovaný, či v džemu. Dále můžeme zázvor použít k přípravě čaje a při přípravě různých limonád. Určitě se ale neztratí i ve světě alkoholických nápojů, u nás můžeme doporučit zázvorový likér z Chvalešovic.

Zazvorovy_liker

Na zdraví!           

Affiliate program