150 let s Jack Daniel's

Letos v roce 2016 to je přesně 150 let od založení Jack Daniel’s distillery, a jelikož Jack slaví tyto kulaté narozeniny, připravili jsme pro Vás článek o historii této nejprodávanější a možná i nejslavnější americké whiskey, která je rozhodně víc než zajímavá a opředena mnohými legendami, otazníky…

Zakladatelem slavné značky Jack Daniel’s byl Jasper Newton „Jack“ Daniel, který se narodil v roce 1850, alespoň dle informací na jeho náhrobním kamenu. Přesné datum je však neznáme. Ovšem státní knihovna v Tennessee si myslí, že rok 1850 není rozhodně správny, jelikož dle jejich záznamu, matka Jacka Daniela zemřela v roce 1847. Peter Krass, autor biografie Jacka Daniela, naopak tvrdí, že se Mr. Jack narodil v lednu 1849, na základě zápisníku Jackové sestry a záznamu o sčítání lidu. Ať už je to tak či onak společnost Jack Daniel’s slaví narozeniny svého zakladatele vždy v září a přesný datum Jackova narození už asi zůstane věčnou neznámou.

jack1

Jack byl jedno z 13 dětí Calaway Daniela a nejmladší z 10-ti dětí Lucindy Cook Daniel. Po smrti matky se Calaway Daniel opět oženil a měl další děti. Historii rodiny na americké půdě začíná psát starý otec Jacka Daniela Joseph „Job“ Daniel, který společně se svojí ženou Elizabeth Calaway emigroval z Walesu do spojených států. Danielův otec padl v americké občanské válce, a jelikož mladý Jack Daniel opovrhoval svojí nevlastní matkou, rozhodl se v mladém věku utéct z domova. Jacka se ujal kazatel Dan Call, který se mimo víry v boha, věnoval i pálení „moonshine“, po domácku pálený čirý alkoholický nápoj. Jako teenager se Jack učil profesi pálení od mistra destilace jménem Nearis Green, Afroameričan ve službách kazatele Dana.

jack2

Když Jack Daniel obdržel dědictví po svém zesnulém otci, kterému předcházela velká rozepře mezi sourozenci, Jack neváhal a vše investoval do výroby whiskey. Společně s Danem si jako první v USA registrovali palírnu a Jack Daniel’s distillery se stal nejstarším americkým lihovarem. Krátce po založení se kazatel Dan Call rozhodl, že víra v boha je pro něj na prvním místě, lihovar opustil a vše přenechal Jackovi. Oficiálně se uvádí, že Jack Daniel’s byl registrován v roce 1866, ale opět ohledně data panují četné neshody. Co víme určitě, že Jack v roce 1884 získal pramen a okolních 142 akrů půdy ve městě Lynchburg ve státě Tennessee, kde dodnes stojí lihovar Jack Daniel’s a každá kapka Jacka je vyráběna právě zde. Tento pramen se vyznačuje čistou vodou bez obsahu železa, právě tyto parametry jsou vhodné pro výrobu whiskey. Pokud jste se zrovna rozhodli, že se vydáte do historického městečka Lynchburg, s populací 361 obyvatel, a dopřejete si sklenku Jacka na historickém náměstí, v malebné krajině státu Tennessee, tak Vás asi zklamu. Ironii osudu je, že město Lynchburg nikdy nezrušilo prohibici a mimo lihovaru, který má udělenou výjimku samozřejmě, zde na žádný alkohol nenarazíte.

jd destillery

V roce 1897 začal Jack Daniel používat typické hranaté láhve, které měli vyjadřovat smysl férovosti a bezúhonnosti, taktéž se objevil typický „black label“, tedy klasická černá etiketa. Všimli jste si někdy, že je na etiketě označení Old No. 7 Brand? A víte proč je toto označení na každé láhvi Jacka? Vězte nebo ne, neví to nikdo. Jack Daniel si toto tajemství vzal do hrobu. Ovšem existuje spousta dohadů, proč to Jack udělal. Někdo tvrdí, že číslo 7 bylo číslo registračního formuláře, které stát přidělil Jack Daniel’s. Jiní tvrdí, že Jack byl pověrčivý a věřil na „lucky 7“. Další tvrdí, že číslo 7, je zde proto, že 7. recept, se stal receptem, dle kterého se Jack Daniel’s whiskey vyrábí dodnes. Někteří tvrdí, že Jack Daniel měl ve svém životě 7 osudových žen. A další zase tvrdí, že vlak číslo 7 vezl Jackovu whiskey z lihovaru. Ať už tak či onak, číslo 7 díky Jackovi bude vždy spojeno se značkou Jack Daniel’s.

Jack_oriznuto

Jack Daniel zasvětil celý svůj život výrobě whiskey, proto se nikdy neoženil a neměl žádné děti. Nicméně Jack Daniel vzal pod svá křídla syna své sestry Finetty. Lem Motlow byl velice šikovný, co se čísel týče a v mladém věku se stal hlavním účetním Jack Daniel’s. V roce 1907 měl Jack Daniel již chatrné zdraví a rozhodl se, že předá lihovar 2 synovcům. Jedním z nich byl právě Lem Motlow, který téměř okamžitě druhý podíl odkoupil a sám řídil společnost Jack Daniel’s až do roku 1947, toto období bylo jedním z nejtěžších.

Jack Daniel zemřel v roce 1911 na otravu krve. Legenda praví, že jednoho rána nemohl Jack otevřít svůj sejf v kanceláři, prý měl vždy problém zapamatovat si kombinaci. Ze vzteku Jack vší silou kopl do sejfu a zlomil si palec, toto zranění mu přivodilo otravu krve, které nakonec Jack podlehl. Na Jackovů počest stojí před vstupem k pramenu Jackova socha, která vítá všechny návštěvníky. 

jack3

Po Jackové smrti prožila značka Jack Daniel‘s těžké časy. Již v roce 1910 ve státě Tennessee začala platit prohibice, i když se Lem Motlow snažil tento zákon napadnout u nejvyššího soudu, bohužel neuspěl. Zkoušel proto lihovar přestěhovat do St Louis a později i do Alabamy, nicméně nikdy z těchto míst žádná flaška Jacka nevzešla. Lem prostě nebyl spokojen s kvalitou whiskey. Až v roce 1938 se Lemu Motlowovi, jako senátorovi za stát Tennessee, povedlo prosadit zrušení celostátní prohibice v Tennessee, i když v USA přestala prohibice platit již v roce 1933, a znovu otevřít Jack Daniel‘s Distillery. Nicméně v roce 1942 musel lihovar svojí činnost opět zastavit, kvůli 2. světové válce. A až v roce 1947 lihovar opět otevřel, poté co byla na trhu dostupná kvalitní kukuřice. Ten samý rok Lem Motlow umírá a odkazuje Jack Daniel Distillery svým dětem: Robert, Reagor, Dan, Conner a Mary. Jako odměnu Lemu Motlowovi za jeho neustálou činnost, se firma nechala přejmenovat na „Jack Daniel Distillery, Lem Motlow, Prop., Inc.“.

V roce 1956 byla společnost prodána korporaci jménem Brown-Forman, která značku vlastní dodnes a whiskey vyrábí pod heslem, kterým se řídil i samotný Jack: "everyday we make it, we'll make it the best we can", každý den co ji děláme, děláme ji nejlépe, jak umíme. Jack Daniel’s Distillery je dnes na seznamu národních památek, jako důležité historické místo.

Zdroje: www.jackdaniels.com, en,.wikipedia.org. 

Affiliate program