Podrobně o slivovici

Slivovice je destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí ze švestek a je oblíben především ve střední Evropě, ale tento čirý ovocný destilát se stává oblíbenější a hojně vyhledáván taktéž směrem na západ. Slivovice je oblíbená především díky své podmanivé vůní a čistotě.    

slivovice1

Hned v úvodu si řekneme tu nejdůležitější informaci pro každého konzumenta slivovice: jak poznáme kvalitní slivovici?

Pokud slivovici vybíráme v obchodě, ať už v kamenném nebo internetovém, je dobré se v první řadě podívat na složení slivovice. Kvalitní slivovice musí mít ve složení pouze švestkový destilát a vodu, která ředí slivovici. Pokud ve složení najdeme slovo jako „líh“ případně „jemný líh“ apod. zpravidla to znamená, že v slivovici nebude pouze švestkový destilát, ale i destilát z jiného levnějšího ovoce, případně obilí apod. Zkušenější degustátor pozná kvalitní slivovici okamžitě po nalití do sklenky. Kvalitní slivovice po nalití vytváří pramínky alkoholu, které stékají zpět do sklenky. Ovšem největší znalci v oboru testují slivovici pomoci vlastních prstů. Kvalitní slivovice se totiž pozná stupněm drhnutí. Mistr oboru promne slivovici mezi palcem a ukazováčkem a dle odporu tekutiny charakterizuje obsah ovoce.  

V dalším odstavci se podíváme, jak se slivovice vyrábí. V první řadě potřebujeme zralé švestky. Na 1 litr kvalitní slivovice potřebujeme 10 – 14 kg zralých sladkých švestek, záleží na cukernatosti. Pokud chceme vyrobit kvalitní slivovici, budeme potřebovat kvalitní švestky. Do kvalitní slivovice určitě nepatří červivé nebo nahnilé ovoce.

V další fázi výroby se švestky musí podrtit a poté se vloží do speciální uzavřené nádoby, kde kvasí po dobu 100 dnů při pokojové teplotě. Ovoce se vždy vkládá do pečlivě umyté nádoby, kterou naplníme do 90 % objemu. Po prvních dnech kvašení vzniká na povrchu „deka“, která tvoří přirozenou ochranu proti infekcím a také napomáhá proti ztrátám alkoholu. Kvas se nikdy nemíchá, pouze se hlídá, aby na povrchu nevznikla plíseň, která se musí vždy odstranit. Hotový kvas poznáme podle zdravé vůně a šťávy, která nesmí být sladká. V momentě, kdy se vytvořená deka začne propadat, musí se odstranit dříve, než se propadne úplně.

Po kvašení následuje destilace. Nakvašené švestky se vaří při teplotě 100°C. Výsledkem destilačního procesu je destilát o vysokém obsahu alkoholu, který potlačí chuť švestek. Abychom dosáhli co nejlepší chutě slivovice, ředíme ji čistou pramenitou vodou na obsah alkoholu 40% až 50%. Nakonec můžeme přidat i čerstvé ovoce, které přidá slivovici příjemnou vůni. Hotovou slivovici ještě uložíme a necháme dozrát po dobu několika měsíců.

Jak nejlépe vychutnat kvalitní slivovici? V této otázce nejsou znalci za jedno, někteří tvrdí, že se slivovice konzumuje při pokojové teplotě, kdy nejlépe vynikne její chuť. Jiní tvrdí, že nejlepší je slivovici vychladit, protože se jedná o letní až podzimní ovoce, které rozvíjí svojí chuť při nižší teplotě.

Ať už budete pít slivovici chlazenou, nebo při pokojové teplotě, vybírejte pouze z pravých slivovic ze švestek, které najdete i v našem obchodě: slivovice.

Na zdraví!

Affiliate program