Vodka má pověst patoku, kvalitní značky ale směle konkurují sedmileté whisky

Vodka je alkoholický nápoj, který se tradičně vyrábí z obilí, ale může být vyroben i z brambor, cukrové řepy, vinné révy nebo rýže. Mnohými lidmi je tato čirá tekutina považována za nápoj bez barvy, chuti a vůně, která se hodí jen k tomu, aby byla používána jako spolehlivý prostředek na zahřátí a dobrou náladu.

Pro svojí menší výraznost je však velmi oblíbená mezi barmany. Využívají jí jako základ celé řady oblíbených koktejlů. Fanoušci vodky si jí ale stejně nejraději vychutnávají samotnou, ledově vychlazenou. Opravdu dobrý produkt totiž chutná úplně jinak, než levné destiláty vyskytující se běžně ke koupi. Například finské značky používající vodu ze severských ledovců jsou proslulé pověstnou kvalitou i chutí. Trh tohoto nápoje však kromě Finska ovládají také Rusko a Polsko. Pověst vodky utrpěla do značné míry právě kvůli těmto státům, kde se nezřídka vyrábějí patoky z nekvalitního lihu.

Do Finska přinesli vodku žoldnéři, hned se stala nápojem číslo jedna

Za pravlast vodky se považuje Rusko, kde se objevila již někdy v 10. století. Místní muži ji však vždy holdovali o něco víc, než je obvyklé, ruští panovníci tak vodku střídavě zakazovali a povolovali. Do Finska tento nápoj přinesli před čtyřmi sty lety žoldnéři vracející se z evropských bojišť. Během krátké doby se tam vodka stala nápojem číslo jedna a nahradila v žebříčku oblíbenosti dosud suverénní pivo.

V Rusku i v Polsku se vodka nejčastěji pálí z bramborových či zrnových destilátů, ve Finsku se ale připravuje z ječmene, který se díky tomu stal nejrozšířenější plodinou v této severské zemi. Také proto, že jsou tam na jeho pěstování ideální podmínky. Období vegetace ječmene se shoduje s tzv. bílými nocemi, kdy slunce téměř nezapadá, díky čemuž lépe dozraje.

Tajemství vynikající chuti a kvality vodky je voda z ledovců

Díky tomu, že neobsahuje žádné toxiny či pesticidy, může se vyrobit škrob nejvyšší kvality přispívající k nejvyšperkovanější chuti. Dokonce i samotné kvasnice k přípravě destilátu jsou za velmi přísných podmínek kultivovány v laboratoři. Podle mnohých tak Finové nejen vylepšili vodku, ale přivedli ji až k dokonalosti. Jednou z nejznámějších značek je Finlandia s tradicí od 70. let minulého století.

Stejně jako u piva nelze dosáhnout vysoké jakosti vodky bez kvalitní vody. Tajemství obliby severských destilátů spočívá v tom, že je tekutina z pravěkých ledovců průzračně čistá s nezaměnitelnou chutí. A jako jediná na světě se před použitím nepředčišťuje. Pro zachování její panenské čistoty vlastní společnost Primalco, která jí produkuje, více než 800 chráněných hektarů krajiny, ve kterých se nacházejí prameny vodních zdrojů.

Proces destilace každé kapky probíhá až dvěstěkrát

V první fázi výroby je ječmenný škrob. Škrob se s pomocí enzymů za vysoké teploty promění ve rmut. Do něj jsou potom přidávány kvasnice, díky nimž se cukr proměňuje v ethanol. Ten je následně oddělen destilací v sedmi destilačních věžích z nerezové oceli, vysokých až 30 metrů. Proces vypařování a kondenzování každé kapičky je přitom opakován až dvěstěkrát při měnící se teplotě.

Kvašení bílého alkoholu a celý proces destilace trvá přibližně padesát hodin, na konci pak vznikne tekutina s obsahem až 95 % alkoholu. Ta se ve stanoveném poměru zředí pověstnou severskou vodou. Výsledný produkt se stáčí do typické lahve zdůrazňující absolutní čistotu nápoje.

 

Affiliate program