Skvost jménem slivovice: jemná chuť osvěží a pomáhá ke štíhlé linii i proti chřipce

 

Slivovice je typický moravský destilát ze švestek. Po pivu je to téměř národní nápoj, na Valašsku nebo Slovácku se tento alkohol pálí snad v každém domě. Je ale překvapivě rozšířený i v zahraničí, kromě Slovenska má příznivce v Chorvatsku, v Bulharsku či v Srbsku. A je nepochybné, že bychom našli další země, kde lidé slivovici pravidelně pijí.

slivovice_svestka_panak

Tento moravský skvost známe hned v několika verzích. Pálenka je v dostání v klasické bílé verzi, ve zlaté, nebo v jubilejní. Opravdový speciál je tzv. košer 10-letá slivovice pro židovské milovníky švestek, na její výrobu dohlížel ve Vizovicích rabín z belgických Antverp. Většina z nich jde na export do USA, kde žije velká židovská komunita.

Vzhledem k tomu, že si tento nápoj pálí široké vrstvy obyvatel, během let se přišlo na řadu „vychytávek“, které vylepší chuť a kvalitu oblíbeného moku. Například se dávají do čerstvě vypálené tekutiny sušené švestky, které ji obohatí o silnější vůni i nažloutlý nádech.

V několika vesnicích na Valašsku se zase do kvasu přidávají švestky včetně pecek. Prý to dodá slivovici specifickou vůni. Všichni se však shodují na tom, že ihned po destilaci a naředění nemívá nápoj požadovanou jemnou chuť. Proto je lepší nechat vyrobenou pálenku ještě několik měsíců uležet. Jenže často to není v řádu měsíců, ale několika let. Mok se zbaví nežádoucí ostrosti - naopak získá svou typickou jemnost.

Slivovice pomáhá proti bolestem kloubů a udržuje štíhlou linii

Slivovice má v přiměřeném množství velmi příznivý vliv na naše zdraví. Věděly to už naše babičky, které využívaly obklady z této pálenky na bolest kloubů. Destilát totiž dobře poslouží při velkých bolestech a otocích kolenních, loketních i ramenních kloubů. Možná si vzpomenete na slivovicový obklad proti bolestem zubů. V takovém případě je ale dobré pro lepší účinek přidat ještě některé bylinky tlumící bolest – třeba mátu, heřmánek či meduňku. Nejvhodnější je přikládat obklady přes noc.

Osvěžující švestková tekutina prý dokonce rozpouští tuky. Pokud si tedy pravidelně hlídáte štíhlou linii, zkuste si vzít v posilce místo energy drinků raději panáka slivovice. Bude se vám lépe cvičit a třeba uvidíte v zrcadle větší pokrok.

Jak říká stará lidová moudrost, moravský švestkový mok není jen lahodný, ale i velmi léčivý. Něco na tom bude – pálenka má skutečně dezinfekční účinky. Můžete ji použít proti chřipce či nachlazení. V daném případě ji zkuste buď samotnou, nebo přidejte slivovici do čaje. Opravdu výborná je kombinace s medem a citronem.

Jedna „štamprlička“ ráno podpoří trávení a dodá energii do celého dne

Tento nápoj má pozitivní účinek také na rozšíření cév nebo na ušní či oční nemoci. Pokud potřebujete oživit svůj zrak, dát mu zase svěžest i ostrost, doporučujeme vyzkoušet zajímavý trik. Kápněte si trochu tekutiny na obě dlaně a chvíli je o sebe třete. Potom si přiložte dlaně k očím. Slivovice se začne odpařovat, čímž vybudí k aktivitě oční orgány. Můžete si představit absolutní tmu, která ještě umocní pocit uvolnění zrakových nervů. Máte potom zrak jako ostříž. Tento destilát se dokonce osvědčil při léčbě zeleného zákalu.

Jaké je však její přiměřené množství? Každý si to může představovat jinak. Podle odborníků je ideální konzumovat jednu „štamprličku“ ráno. Jeden malý panák totiž dokáže divy. Po probuzení vám dodá spousty energie do nového dne, ale také podpoří trávení s metabolickými procesy. Jako doplněk můžeme uvést desinfekci ústní dutiny a v podstatě celého organismu.

Ať už budete pít slivovici chlazenou, nebo při pokojové teplotě, vybírejte pouze z pravých slivovic ze švestek, které najdete i v našem obchodě: slivovice.

Na zdraví!

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.