Zajímavosti o rumu

Rum je jeden z nejznámějších destilátů, který znají lidé po celém světě. Pije se buď samotný, aby se vychutnala jeho jedinečná chuť, nebo se smíchá v koktejlu, kde tvoří s dalšími ingrediencemi nádhernou mozaiku chutí a dojmů.

První zmínky o něm pocházejí z karibského ostrova Barbados. V jednom dokumentu z roku 1651 byl popsán nápoj zvaný „rumbullion“ vyrobený destilací cukrové třtiny. Daná tekutina byla nazývána „kill-devil“ (zabíjející ďábel). Toto označení dokazuje, že pokusy o výrobu kvalitního destilátu byly spíše neúspěšné. Očití svědkové popisují rum jako „horký, pekelný a hrozný likér“.

Ačkoliv je tato pálenka neomylně spojovaná s piráty nebo s Karibikem, fermentované nápoje z cukru se vyráběly již tisíce let dozadu v oblastech Číny či Indie, později i na Blízkém východě. Destilát však sehrál před několika stoletími významnou úlohu v historii Nového světa. Doslova tvořil historii mnoha britských ostrovů, stejně tak jako dějiny anglického námořnictva – v Austrálii jeho hodnota v jednu dobu stoupla natolik, že se jím platilo místo peněz. Obchod s rumem dokonce pomohl vyvolat americkou revoluci.

bigstock-Glass-Of-Rum-On-The-Wooden-Bac-187477372

Rum je vyráběný z cukrové třtiny procesem kvašení a vypálení. V praxi se to dělá dvěma způsoby. Buď zpracováním čerstvě vylisované šťávy z cukrové třtiny, nebo využitím tzv. melasy, která je odpadem při výrobě cukru ze zmíněné šťávy.

Výroba z melasy se využívá častěji a výslednému produktu se říká průmyslový rum. Melasa totiž obsahuje stále poměrně velké množství cukru k vypálení. U některých značek se však destilát vyrábí přímo z čerstvé šťávy třtiny, tomuto produktu se říká zemědělský rum. V alkoholu je pak silně cítit osvěžující aroma cukrové třtiny – takové druhy jsou vyráběny ve francouzsky mluvících zemích jako Martinik či Guadalupe.

Je obecně známo, že se prodávají bílé a tmavé rumy. Bílé se využívají zejména na míchání s drinky, ty tmavé se pijí samotné: pro tento účel dlouho uzrávají v dubových sudech. Tmavší barvu získají podle toho, jakou dobu ve sklepích zrály, ale také podle tloušťky vypalované vrstvy uvnitř sudu. Je veřejným tajemstvím, že se k lepšímu obarvení dále přidává karamel – i když to většina výrobců popírá.

Jedním z nejoblíbenějších značek je Captain Morgan, jamajský rum vyráběný v Puerto Rico, který je pojmenovaný po legendárním kapitánovi Henry Morganovi. Unikátní směsí rumů dosahuje specifické chuti a vysoké kvality.

Jednou z největších ikon tohoto destilátu je pak společnost Bacardi, založená na Kubě již v roce 1862 jistým donem Bacardi. Někdejší obchodník s vínem dokázal pomocí experimentů vyprodukovat vyzrálejší rum s lahodnější chutí. Jeho výrobky se záhy dostaly do celého světa a do dneška jsou jedny z nejpopulárnějších. Ne ale na Kubě, kde se tato značka považuje za „pití kontrarevolucionářů“. Praví kubánští komunističtí revolucionáři pijí Havana club – tato kubánská firma mimo jiné vyváží své produkty do celého světa, kde jsou proslulá pro svoji vyváženost, Havana je také nedílnou součástí známých drinků jako Cuba Libre či Mojito.

Mezi nejkvalitnější nápoje se řadí Diplomatico. Rum Diplomatico je vyráběn ve Venezuele společností Destilerias Unidas a pravidelně se řadí mezi nejlepší jihoamerické značky. Trochu si za ně připlatíte, ale za to okusíte jeden z nejlahodnějších rumů.

Podobnou pověst má i Ron Zacapa. Tento Guatemalský rum se jako jeden z mála zpracovává z čistého panenského sirupu cukrové třtiny a zraje v sudech v nadmořské výšce 2 333 metrů až po dobu 23 let. Je to učiněný skvost vysoké ceny, ale prémiové kvality charakteristickou jemnou vůní s tóny tropického ovoce.

Dopřejte si další kvalitní rumy s Panem Alfrédem: Rumy

Affiliate program