Šípek - šípkový likér

Růže šípková (Rosa canina) taktéž známá jako planá růže nebo prostě jednoduše šípek je až 3 metry vysoká keřovitá rostlina, která je hojně rozšířená v celé České republice. Tento keř je dokonce tak rozšířen, že se nemusí pěstovat uměle, ale spotřebu šípků pokryje volně v přírodě rostoucí keře. Šípek se vyznačuje listy vejčitého až elipsovitého tvaru a především ostny. Tento keř můžeme vidět rozkvetlý od června do července a květy této růže jsou světlé růžové.

rosa-canina

Plody tohoto keře jsou pro nás notoricky známe šípky červené barvy, které se pro své léčivé účinky využívají už od nepaměti. Sbírají se v září a říjnu. Vyzrálý šípek poznáme podle jasně červené barvy a značné tvrdosti na dotek. Šípek obsahuje velké množství vitamínu C, který pomáhá ke zvýšení odolnosti organismu. Šípek má i jiné blahodárné účinky: působí na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, působí na ledvinové a žlučové kameny, používá se taky při blokování tekutin v těle. Mimo vitamín C šípek obsahuje i vitamin B a K, karoten, fosfor, vápník, draslík a hořčík.

rose-hip

Nejčastěji se ze šípků připravuje čaj, marmelády, omáčky, sirupy, kompoty, ale Pan Alfréd samozřejmě radí konzumovat šípek v té nejlepší podobě, dopřejte si kapku šípkového likéru.  

sipkovy_kosticesipkovy_chvalesovice

zdroj: www.priroda.cz 

Affiliate program