Jeřáb ptačí - jeřabinka

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia) je rostlina pocházející z Evropy a její příbuzné rostliny najdeme i v severnější Asii a Severní Americe. Tento strom dorůstá do výšky 5 až 20 m. Jeho dřevo je tvrdé a ohebné, proto lze z něj vyrábět dýhy i násady hudebních nástrojů, ale jeřáb se pěstuje především jako okrasný strom. Jeřáb je poměrně odolná rostlina, proto ho lze najít na různých zajímavých místech: skalní štěrbiny, podél cest, ale i v místech, kde je silně znečištěné ovzduší, běžně se ale vyskytuje ve světlých lesích. Plody jeřábu jsou důležitou součástí stravy lesní zvěře a ptactva.

rowan

Z Jeřábu používáme k dalšímu zpracování především jeho plody, ale lze využít i jeho květy. Plody se sbírají koncem srpna a v září, naopak květ sbíráme v květnu. Květ se sbírá především pro přítomnost látek, podobných ženským hormonům. Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehkou otravu či nevolnost, je to z důvodu přítomnosti kyseliny parasorbinové a kyanovodíku, naštěstí zpracováním jeřabiny se jejich toxicita zcela vytratí.
                                  flower       rowan2         

Jeřabiny obsahují organické kyseliny, cukry, sorbit, vitamin C, silice a mnoho dalších látek. Působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, používají se jako antirevmatikum, k vyplavování močového písku, regulují činnost střev, ale osvědčili se i při zánětech horních cest dýchacích.

Z jeřabin lze připravit kompoty, marmelády, ale hlavně jeřabinku. Ochutnejte některou z jeřabinek od Pana Alfréda.

         127decinska_jerabinka78-1

Affiliate program