Recept na vlastní bylinný likér

Dnes se v našem blogu podíváme na  recept jak si vyrobit vlastní bylinný likér.

Likér je alkoholický nápoj, zpravidla nasládlé chuti, který se připravuje luhováním bylin, či jiných surovin, přímo v lihu. Likéry jsou vskutku historický nápoj a jejich vznik se datuje až do 13. století, kdy se oddělily od bylinkářské medicíny. Příchuti likéru se opravdu meze nekladou, používají se byliny, koření, ovoce a prakticky cokoliv, co lze luhovat, se v likéru určitě neztratí.  

Podívejme se teď společně na recept, jak si připravit domácí likér. Co budeme potřebovat?

  • Ideálně kvalitní čistou pálenku, ale lze použít i jiný alkoholický nápoj, který je bez příchutě. Čistá vodka či žitná, režná apod. Kvalitní pálenka, která je pálena výhradně z ovoce, je základem kvalitního likéru, na této položce se nevyplatí šetřit, protože ani dlouhodobým luhováním likér nezbavíte „pachutě“ nekvalitního lihu. Doporučujeme se vyhnout výrobkům s nízkou cenou, které obsahují jemný líh, velejemný líh a podobně. Většinou líh uvnitř láhve jemný nebude a velejemný už vůbec ne.
  • Byliny. Zde se opravdu fantazii meze nekladou. Můžete použít notoricky známé byliny, jako je máta či pampeliška, ale třeba i šípek, jeřabinka, mařinka, zázvor, meduňka atd. Samozřejmě si lze vytvořit vlastní kombinaci bylin. Množství bylin je potřeba časem vypilovat, ideálně začít s hrstí na 1 láhev a zkoušet postupně větší množství, až vypilujete ideální chuť nápoje. Málo bylin může znamenat nevýraznou chuť a naopak velké množství bylin, může vytvořit "hořkou" chuť.   
  • Cukr. Na 1 litr nápoje cca 300g cukru.
  • Vodu. Pokud použijeme hodně silnou pálenku, je dobré naředit likér na zhruba 40% alkoholu.

Postup přípravy:

  1. Byliny umyjeme a připravíme do nádoby určené k luhování společně s připraveným cukrem.
  2. Do nádoby nalijeme pálenku a nádobu uzavřeme. Poté je potřeba nádobu protřepat a uložit na slunné místo o pokojové teplotě.
  3. Zhruba 2x až 3x týdně nádobu protřepeme.
  4. Likér bude hotov po cca 6-8 týdnech. Poté nápoj scedíme a můžeme degustovat.

 

Doporučujeme sceděný nápoj dále skladovat při pokojové teplotě. Pokud jste použili dostatečné množství alkoholu, nápoj se Vám určitě nezkazí. Pokud ho zchladíte v lednici nebo v mrazáku, připravíte se tím o to podstatné z vyluhované bylinné složky.

I když se na první pohled může zdát příprava jednoduchá, jedná se o dlouhodobý proces zkoušení množství použitých surovin a následné degustace pořád dokola, až do doby, kdy je chuť dokonalá.

Samozřejmě, že existuje i jednodušší a elegantnější způsob pro Vás a to vyzkoušet bylinné likéry z jižních Čech, připraveny a vyrobeny mistrem v oboru.

Všechny likéry naleznete: https://www.panalfred.cz/likery/

sipkovy_lahevbezovy_lahevjerabinovy_lahevzaludecni_lahev

Affiliate program