Meduňkový likér - podrobněji o meduňce

Tato choulostivá a nepříliš vzhledná rostlina je ceněna hlavně pro své léčivé účinky. U nás se volně nevyskytuje, ale pouze pěstuje. Má příjemnou, trochu citronovou vůni a chuť velmi podobnou medu, podle níž také dostala pojmenování. V dnešní době je velmi populární díky svým schopnostem uklidnit organismus při stresu a neklidu. Nať meduňky se sbírá pouze za suchého počasí a to ještě před tím, než vykvete. Poté se mění její léčivé vlastnosti. Mimo účinků celkového zklidnění organismu a působení na nervovou soustavu a psychiku léčí také všechny orgány ovlivněné stresem. Uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím,   uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány. Tiší záchvaty kašle dětí (spolu s mateřídouškou),   uvolňuje křeče žaludku a zaražené větry, pomůže proti zvracení v těhotenství.  

Je výborným uspávacím prostředkem (u dětí, stejně jako u starých lidí). Šálek nálevu z meduňky, oslazený medem,   nahradí tabletku na spaní a přitom všeobecně prospívá. Čaj je úplně neškodný,   můžeme ho pít denně.  

Osvědčuje se i využívání meduňky ve formě tinktury nebo vína. Již několik století se  z meduňky vyrábí takzvaný karmelitánský líh (Spiritus melissae compositus), který dosud  občas dostaneme ve specializovaných lékárnách.  

Při vnějším použití se doporučuje natírat podrcenými listy nebo tinkturou čelo  a spánky při bolestech hlavy a migréně, osvědčilo se i natírání postižených míst při  oparu (herpesu).

melissa-972466_1280
lemon-balm-770051_1280

Jako další možnost vyzkoušejte také Alfrédův meduňkový likér.

lahev

Zdroj:  MUDr. Zbyněk Mlčoch. Meduňka – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití. Bylinky pro všechny. [online]. 6.6.2014 [cit. 2016-04-26]. Dostupné z: http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/117-medunka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

Affiliate program