Slivovice - Podrobněji o švestce

Slivoň švestka neboli švestka domácí je strom či keř z rodu slivoň. Plody jsou švestky, které se u nás nazývají různě. Záleží dle umístění a konkrétního nářečí. V Čechách se jim občas říká slíva, na Moravě kadlátka, trnky a ve Slezsku slivka. Mají modrou až fialovou barvu a nasládlou chuť.

Plody se dají využít různě. Zralé je můžeme konzumovat v syrové formě, udělat z nich kompot, sušit, uvařit z nich povidla anebo po nakvašení a destilaci nápoj zvaný slivovice. Slivovice je u nás dobře známá především na Moravě. Jinak také na Slovensku, Polsku a na Balkáně.

fruit-940100_1280plums-933881_1280

Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí, stromovité dřeviny nižšího vzrůstu, dlouhou tradici. Švestka bývá součástí ovocných sadů. Snadno se množí vegetativně, výmladky. Je spíše teplomilná a daří se jí v mírném podnebí. Je známo mnoho různých šlechtěných forem domácí švestky. Většinou se jedná o odrůdy krajového významu.

plums-693535_1280

Švestka pochází z Kavkazu, odkud se pak rozšířila do celého světa. Lidé jí při rozšiřování pomáhali přenášením odkopků a slivoň se stala často pěstovanou rostlinou. Jedny z nejstarších pecek našly archeologové už v předhistorických sídlištích a ve vykopávkách z doby Římské říše. Původní švestky měly drobnější plody, které se spíše podobaly dnešním trnkám. Na naše území se švestka dostala již v 5. st. se Slovanskými kmeny.

Švestky musí být sklizeny několik dní před tím, než jsou dokonale zralé, a čím větší je vzdálenost na kterou mají být odeslány, tím nezralejší musí být sklizeny. Švestky, pokud plně dozrají na stromě, jsou mnohem náchylnější k napadení moniliózou, než když jsou sklizeny nezralé. Mnoho odrůd druhu lze sklidit 6-10 dnů před tím než plody zcela dozrají, a mohou rozvíjet barvu a chuť po sklizni. Neexistuje žádná vyhovující mechanické zařízení pro sběr švestek, a práce musí být provedena ručně. Stopky by měly být ponechány na švestkách, protože při jejich odstranění je poškozena pokožka a ovoce může předčasné hnít.

Ochutnat tradiční destilát ze švestky - slivovici - můžete také prostřednictvím Pana Alfréda.

https://www.panalfred.cz/slivovice/ 
VýstřižekVýstřižek2


Tak NA ZDRAVÍ!

Affiliate program