Podrobněji o ořechovce

walnut

Ořechovka je jeden z nejtradičnějších likérů, připravovaly ji již babičky našich babiček. Ořechový likér neboli ořechovka se vyznačuje zajímavou hořko-sladkou chutí a i díky tomu se s oblibou používá jako „žaludeční likér“ po vydatném nedělním obědě. Základní ingrediencí ořechovky jsou plody ořešáku královského, taktéž známého jako ořešák vlašský.

walnut2

Ořešák královský je mohutný listnatý strom, na který u nás můžeme zcela běžně narazit, je to už poměrně zdomácnělá rostlina, proto se většina ořešáků vyznačuje širokou korunou a větvením poměrně nízko, naopak divoké odrůdy ořešáků inklinují k vysoké štíhlé koruně. Ořešák královský běžně dorůstá do výšky 45 metrů a je jednou z nejpěstovanějších dřevin na světě. Mimo ČR ho najdete běžně v Evropě od Francie až po Řecko, ale i v centrální Asii, kde roste až na úbočích Himalájí.

walnut3

Ořešák upřednostňuje vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu a má v oblibě hodně světla. Často se ořešák sázel v blízkosti hnojišť, protože jeho listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz.

U nás ořešák kvete v dubnu až květnu a jestli pomýšlíte na pěstování ořechů, vězte, že ořešák začíná plodit zhruba po 15 letech. Plodem je vlašský ořech a z dospělého stromu sklidíme až 50 kg ořechů.

Nejlepší využití vlašských ořechů je samozřejmě ve formě ořechovky. Ořechovka se vyrábí z nezralých vlašských ořechů a směsi koření, bylin a medu.

Vyzkoušejte jednu z našich ořechovek v našem obchodě. 

 

Affiliate program