Žito je odvozeno od slova žít. Jedli ho již staří Slované. Lidé, kteří jedí žito, mají prý odolný imunitní systém, jsou houževnatí, pevní a zdraví. Uvařte si ho jako přílohu například s osmaženou cibulkou a zeleninou.
Pšenice je obilovina bohatá na vlákninu a bílkoviny (z nich především lepek). To jí předurčuje skvělé pekařské vlastnosti - lepek ovlivňuje kynutí těst, jejich pružnost a dodává nadýchanost pečivu. Pšeničné zrno lze zpracovat domácím mletím na mouku nebo si jej můžete nechat naklíčit a obohatit svůj jídelníček o živiny a sílu z jeho klíčků. Vyzkoušejte také doměkka uvařené zrno jako přílohu k pokrmům.
Špaldové pukance - ty nejzdravější "ranní křupínky" Špaldové pukance jsme vymysleli specálně pro děti, které milují ranní "křupínky". Připravte dětem směs pukanců, oříšků, čerstvého ovoce, oslaďte medem, javorovým nebo agávový sirupem, a zdravou snídani máte na světě.
Jemná krupice z tvrdozrnné pšenice. Krupice je vhodná na přípravu domácích nudlí a jiných těstovin, na knedlíky a noky. Výborná je i na sladko jako jemná snídaňová kaše.
Celozrnné tyčinky s mořskou solí jsou výtečná křupavá a voňavá pochoutka k mlsání nebo na svačinku. Obohaceno lněnými, sezamovými, slunečnicovými a dýňovými semeny.
Celozrnné tyčinky s mákem jsou výtečná křupavá a voňavá pochoutka k zdravějšímu mlsání nebo na svačinku. Jsou vyrobeny z celozrnné špaldové a celozrnné pšeničné mouky, obsahují proto cennou vlákninu.
Do hrnku, do misky na zalití, když spěcháte, když máte chuť, když se chcete najíst s kamarádem. Dvouporcový kuskus tentokrát s kořením Garam Masala, které je typické pro indické pokrmy. Doplněný je o sušenou zeleninu a další koření.
Jáhelné kuličky jsou bezlepkové, vhodné ako lehký snack obdobně jako klasické křupky. Jáhly jsou loupaná zrnka prosa setého. Jsou lehce stravitelné a přirozeně bezlepkové. Obsahují vlákninu, řadu vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálních látek.
Klasické italské risotto je krémové konzistence, jemné chuti. Risotto Arborio je namícháno z kvalitní rýže, sušeného hřibu pravého, sušené zeleniny, bylinek a koření.