Highland Park
Skotská whisky Highland Park pocházející z drsného prostředí Orknejí, je dnes vyráběná se stejným přesvědčením a celistvostí, podle stejně přísných standardů, jako při svém založení v roce 1798. Highland Park je spíše o udržování tradic než o perfektním managementu a přebujelému novátorství. Zdaleka to ale neznamená, že lihovar Highland park se zasekl kdesi ve skotském bahně, zdaleka ne, pouze inovace přichází jedině tehdy, pokud je přínosem pro whisky.
I díky tomuto přesvědčení a zarputilosti dokázala whisky Highland Park po dobu své existence posbírat mnoho ocenění, včetně těch nejvyšších jako je „The Best Spirit in the World“ a „World’s Best Single Malt“. V čem ale tkví tajemství úspěchu a staletá tradice? Je to 5 základních kamenů, které Highland Park používá od nepaměti: ručně přehazován slad, typická rašelinová vůně, zrání při nižší teplotě, dubové sudy po sherry, harmonizace.
Ručně přehazován slad
Highland Park je jedna z mála palíren, která i v dnešní době přehazuje všechen slad ručně. Nejdříve se ječmen musí namočit do vody bohaté na minerály z pramene Cranit a poté se přenese na tradiční sladovnickou podlahu, kde začne pomalu klíčit. Až bude ječmen připraven, přenese se do pece, kde začíná aromatický proces.
Rašelinová vůně
Jedna ze základních ingrediencí Highland Park single malt whisky je delikátní, sladký a velice aromatický rašelinový kouř, který dodává whisky Highland Park unikátní charakter již od roku 1798. Ostrovy Orkneje jsou bohaté na rašelinu, která je stará přibližně 4 000 let, pro Highland Park se velice pečlivě vybírá rašelina z vřesoviště Hobbister. Táto rašelina je směsí textur a aromat sahajících od více květinových chutí z horních vrstev až po tmavší a hustší spodní vrstvy. Tato směs rašeliny vytváří hustý kouř, který propůjčuje whisky velice komplexní aroma. Vedoucí destilace pan Graham Manson připisuje správnému výběru rašeliny právě tu nejdůležitější roly.
Zrání v sudech
Přibližně 70% chutě přebírá single malt whisky ze sudů, ve kterých zraje, proto je potřeba věnovat sudům a zrání velikou pozornost. Orkneje jsou známé jejich sice nemilosrdným, ale stálým podnebím. Téměř nikdy zde není extrémní zima ani extrémní teplo. Toto podnebí vytváří ideální podmínky pro dlouhé zrání whisky při nižší stále teplotě. Mnoho palíren musí sudy stěhovat, ale v Highland Parku whisky zraje pěkně blízko svého domova.
Dubové sudy po sherry
Většina skotských whisky používá dubové sudy po burbonu, místo toho v Highland Park používají dubové sudy po suché sherry Oloroso, které whisky přidají na bohaté chuti. Španělské dubové sudy po sherry, předají Highland Park whisky bohatou barvu a kořenitou chuť ovoce. I když je tento proces výrazně dražší, v Highland Parku věří, že výsledek, bohatý charakter a přírodní jantarová barva, za to stojí.
Harmonizace
Aby byla každá láhev Highland Park v perfektní kondici, je whisky harmonizována. Mnoho jiných palíren si myslí, že tento proces je zbytečný a nákladný, ale pro Highland Park to je zděděná tradice výroby whisky. Každá dávka Highland Park je sestavována z různých sudů, což vytváří spojení nových chutí a vůní, které společně harmonizují po dobu dalších extra 6 měsíců, až vytvoří dokonalý svazek. Toto manželství má na whisky ohromující dopad, zajišťuje konzistenci a přidává složitost chutí, která zůstává na patře.