El Dorado 12yo 40% 0,7l + sklenky

Kód: 7131
849 Kč / ks 702 Kč bez DPH 1 213 Kč / 1 l
Momentálně nedostupné
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Mezinárodně mnohokrát oceněn rum El Dorado 12yo je blendem speciálně vybraných rumů stařených 12 a více let. Tento rum je typickým zástupcem jemných nasládlých rumů z Guyany.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Mezinárodně mnohokrát oceněn rum El Dorado 12yo je blendem speciálně vybraných rumů stařených 12 a více let. Tento rum je typickým zástupcem jemných nasládlých rumů z Guyany. Ideálně si ho vychutnáte čistý, na ledu, ale lze ho použít i v klasických rumových koktejlech.

V chuti je nejvýraznější stopa po tropickém ovocí s nádechem koření, které se objevuje i v jeho vůní společně s náznakem medu a tmavého cukru. Příjemná kulatá chuť, plné tělo a bohaté ovocné tóny se přenáší i na patro a odeznívají v příjemném, elegantním a suchém závěru.  

Složení: destilát z cukrové třtiny. 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Destiláty, 40% 0,7l Tmavý rum 12 let
Hmotnost: 2 kg
? % alkoholu: 40%
? Druh rumu: Tmavý rum
? Objem: 0,7l
? Stáří rumu: 12 let
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
0x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

el-dorado-logo-web

Historie rumu El Dorado začíná někdy kolem roku 1640, když na břehy Guyany připluli Evropané společně s cukrovou třtinou. Základní kámen rumů z oblasti Demerara položili Britové někdy v roce 1650, kdy představili původním obyvatelům destilaci.

Celý příběh rumů z Karibiku začíná příchodem Krištofa Kolumba, který spolu s dalšími Evropany přivezli do Karibiku cukrovou třtinu. Až o 150 let později dorazili do Guyany Holanďané a naučili indiánské kmeny z oblasti dnešní Guyany pěstovat cukrovou třtinu a založili zde první vesnice Essequibo a Berbice. Původně se třtina pěstovala v okolí břehů oceánu a podél největších řek. První cukr byl vyprodukován v roce 1658 a o tři roky již mířili zásoby cukru do Holandska.

Zlom v pěstování cukrové třtiny přišel po roce 1650, kdy Britové představili místním proces destilace. Samo sebou byla destilace velice populární a již v roce 1670 měla každá plantáž svoje destilační zařízení. Někdy před rokem 1700 vytvořili plantáže společnou alianci na vývoz rumu z melasy. Největším odběratelem rumů bylo královské námořnictvo, protože v roce 1677 vyšel v platnost rozkaz o povinném přídělu rumu pro každého námořníka. Námořnictvo si vybralo rumy z Guyany díky extra charakteru a značné hluboké chuti, kterou tyto rumy dosahovali díky destilaci v dřevěných sudech. Není to překlep, opravdu se dá destilovat i v dřevěných kotlech.

el-dorado-dreveny-destilacni-kotel

V roce 1752 začíná příběh samotné značky El Dorado. Tento rok bylo založeno město Demerara na březích stejnojmenné řeky. Postupem času se jednotlivé plantáže začali slučovat, taky díky zrušení otroctví v roce 1834, kdy otroky nahrazovali pracovníci z Číny, Indie a Evropy. Na konci 19. století zůstalo z původních 300 již jen 180 palíren. Nicméně rumy z Guyany zůstali velice oblíbené především v Anglii, tyto rumy se usadili jako pití pro střední třídu a často nahrazovali oblíbený gin.

Většina palíren postupně modernizovala a nahrazovala původní dřevěné kotle, novými kovovými. Naštěstí rum El Dorado se držel pořád tradice a nikdy původní postup výroby nezměnil, tak v roce 1998 Demerara Distillers Limited zůstala poslední palírnou s původním dřevěným destilačním kotlem. Díky tomu si rum El Dorado vytvořil zcela jedinečnou kategorii rum, takzvaných Demerara rumů, které jsou páleny v dřevěných kotlech a poté stařeny v dřevěných sudech. Díky tomuto postupu má rum El Dorado hlubší chutě za což vyhrál nejedno ocenění.         

 

Affiliate program