Hruškovice - podrobně o hruškovici

Dnes se podíváme v našem blogu podrobněji na téměř nejznámější ovocnou pálenku – Hruškovici. Tento čirý ovocný destilát se stává jednou z nejoblíbenějších a hojně vyhledávaných lihovin především směrem na západ. Hruškovice je oblíbená především díky své podmanivé vůní a čistotě.    

pear-419187_960_720

Hned v úvodu si řekneme tu nejdůležitější informaci pro každého konzumenta hruškovice: jak poznáme kvalitní hruškovici?

Pokud hruškovici vybíráme v obchodě, ať už v kamenném nebo internetovém, je dobré se v první řadě podívat na složení hruškovice. Kvalitní hruškovice musí mít ve složení pouze hruškový destilát a vodu, která ředí hruškovici. Pokud ve složení najdeme slovo jako „líh“ případně „jemný líh“ apod. zpravidla to znamená, že v hruškovici nebude pouze hruškový destilát, ale i destilát z jiného levnějšího ovoce, případně obilí apod. Zkušenější degustátor pozná kvalitní hruškovici okamžitě po nalití do sklenky. Kvalitní hruškovice po nalití vytváří pramínky alkoholu, které stékají zpět do sklenky. Ovšem největší znalci v oboru testují hruškovici pomoci vlastních prstů. Kvalitní hruškovice se totiž pozná stupněm drhnutí. Mistr oboru promne hruškovici mezi palcem a ukazováčkem a dle odporu tekutiny charakterizuje obsah ovoce.  

50

V dalším odstavci se podíváme, jak se Hruškovice vyrábí. V první řadě potřebujeme zralé hrušky. Na 1 litr kvalitní hruškovice potřebujeme 10 – 14 kg hrušek, záleží na cukernatosti. Pokud chceme vyrobit kvalitní hruškovici, budeme potřebovat kvalitní hrušky. Do kvalitní hruškovice určitě nepatří červivé nebo nahnilé ovoce.

V další fázi výroby se hrušky musí podrtit a poté se vloží do speciální uzavřené nádoby, kde kvasí po dobu 100 dnů při pokojové teplotě. Ovoce se vždy vkládá do pečlivě umyté nádoby, kterou naplníme do 90 % objemu. Po prvních dnech kvašení vzniká na povrchu „deka“, která tvoří přirozenou ochranu proti infekcím a také napomáhá proti ztrátám alkoholu. Kvas se nikdy nemíchá, pouze se hlídá, aby na povrchu nevznikla plíseň, která se musí vždy odstranit. Hotový kvas poznáme podle zdravé vůně a šťávy, která nesmí být sladká. V momentě, kdy se vytvořená deka začne propadat, musí se odstranit dříve, než se propadne úplně.

Po kvašení následuje destilace. Nakvašené hrušky se vaří při teplotě 100°C. Výsledkem destilačního procesu je destilát o vysokém obsahu alkoholu, který potlačí chuť hrušek. Abychom dosáhli co nejlepší chutě hruškovice, ředíme ji čistou pramenitou vodou na obsah alkoholu 40% až 50%. Nakonec můžeme přidat i čerstvé ovoce, které přidá hruškovici příjemnou vůni.

Hotovou hruškovici ještě uložíme a necháme dozrát po dobu několik měsíců.

85-1

Jak je nejlépe vychutnat kvalitní hruškovici? V této otázce nejsou znalci za jedno, někteří tvrdí, že se hruškovice konzumuje při pokojové teplotě, kdy nejlépe vynikne její chuť, jiní tvrdí, že nejlepší je hruškovici vychladit, protože se jedná o letní ovoce, které rozvíjí svojí chuť při nižší teplotě.

Ať už budete pít hruškovici chlazenou, nebo při pokojové teplotě, vybírejte pouze z pravých hruškovic z hrušek, které najdete i v našem obchodě: https://www.panalfred.cz/hruskovice/ 

Na zdraví!

Affiliate program